Tether

Tether is iets van een hybride. Het is een crypto-valuta die wel door een overheid als wettig betaalmiddel is aangemerkt, echter niet wordt gedekt door een fysieke grondstof, bijvoorbeeld goud. Wel is het gelijk aan bijvoorbeeld de US-dollar, de euro en andere officiële landgerelateerde valuta.

Het symbool van Tether is de ₮. Tether is momenteel het meest gekoppeld aan de Amerikaanse dollar -USD₮/USDT-.  Het de bedoeling dat 1 USD precies gelijk blijft aan $ 1 – niet een cent meer of minder. Het is in feite een cryptodollar (althans in waarde). Een andere valuta die Tether gebruikt, is de euro, in de vorm van EUR ₮. En Tether zal naar verluidt de Japanse Yen binnenkort gebruiken, in de vorm van JPY ₮.

Aanvankelijk werd het uitgegeven om op de Bitcoin-blockchain via het Omni Layer-protocol te draaien, echter is Tether inmiddels overgestapt naar het Ethereum netwerk. Een Tether (USDT) is een door activa gedekte cryptomunt dat bedoeld is als een gateway tussen fiat en cryptocurrencies. Elke Tether heeft een waarde die gelijk is aan die van een enkele Amerikaanse dollar, d.w.z. de Tether is gekoppeld aan de USD. Om ervoor te zorgen dat de waarde van één Tether altijd hetzelfde is als de waarde van één enkele Amerikaanse dollar, moet voor elke Tether die wordt uitgegeven, een bezit met een equivalente waarde worden gehouden door Tether Limited, het door de overheid geregistreerde bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van Tethers. Tethers kunnen worden gekocht en ingewisseld via Tether Limited. Een belangrijk punt om op te merken is dat Tether Limited garant staat voor de waarde van elk uitgegeven Tether. Het is dus min of meer zo dat Tether-gebruikers worden beschermd tegen de volatiliteit van cryptocurrency, maar ze zijn nog steeds blootgesteld aan schommelingen in de prijs van de gekoppelde officiële valuta. M.a.w. mocht de dollar plots halveren in waarde dan gebeurt hetzelfde met de Tether.

Het gebruik van Tether is als een poort tussen fiat – geld en cryptocurrencies. Gebruikers kopen meestal USDT (Tether) met hun “gewone geld”, die vervolgens weer wordt gebruikt om de cryptocurrency van hun keuze te kopen.

Een voordeel van Tether is dat het voor nieuwe gebruikers veel eenvoudiger is om transacties uit te voeren. Afhankelijk van welke beurs u gebruikt, kan het vaak een langzame en frustrerende ervaring zijn om met gewoon geld cryptocurrency te kopen. Als u een altcoin wilt kopen, moeten gebruikers vaak eerst een wat bekendere cryptocurrency kopen, zoals Bitcoin of Ethereum, en die vervolgens naar een andere wallet of beurs verzenden om de altcoin te kopen. Als een beurs Tether ondersteunt, wordt dit proces vereenvoudigd omdat je de altcoin vaak direct kunt kopen, afhankelijk van het ruilpaar.

Ondanks deze voordelen die Tether biedt, zijn er ook een aantal nadelen. Een van de problemen waarmee Tether namelijk wordt geconfronteerd, is transparantie.

Transparantie
Om ervoor te zorgen dat Tether serieus wordt genomen als een poort tussen fiat en cryptocurrencies, moet het aantonen dat elke uitgegeven Tether feitelijk wordt ondersteund door een onderpand van waarde. Om dit aan zijn gebruikers en het publiek te bewijzen, maakt Tether gebruik van wat bekend staat als: Proof of Reserves (Bewijs dat de Tether Limited onderpand heeft). Op de transparantie pagina van de Tether Limited kunt u inzage krijgen wat het daadwerkelijk “in kas” heeft om de waarde van de Tether te garanderen.

Zoals eerder aangegeven, moet de hoeveelheid uitgegeven Tether ondersteunt worden door een bepaalde waarde in “de echte wereld”.  Dus elke voor elke Tether die wordt uitgegeven door Tether Limited, MOET het een activum kopen met een equivalente waarde.

Hier zit dus ook gelijk het probleem met Tether, hier botst namelijk het principe waarop cryptocurrency is gebaseerd namelijk het principe van decentralisatie en het uitschakelen van de behoefte om op iemand of iets te vertrouwen. Tot in hoeverre wordt er Tether uitgegeven zonder dat er daadwerkelijke waarde tegenover staat?

Het probleem dat de Tether Limited momenteel  omringt, is er een van een gebrek aan transparantie. Een gebrek aan transparantie omtrent de financiële stabiliteit, maar wat nog belangrijker is, de solvabiliteit.

Deel dit artikel met anderen.