De beste Cryptowallet

Cryptovaluta wallets zijn programma’s waarmee je verschillende soorten cryptovaluta, waaronder Bitcoin, kunt ontvangen en versturen. Om de beste crypto-portefeuille te kiezen die aan jouw eisen voldoet zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

In het kort

Welke type wallet je gaat gebruiken is afhankelijk van wat je er mee gaat doen en hoe je de wallet gaat gebruiken. Ben je een Hodler dan kies je bijvoorbeeld altijd voor een hardware of een papieren wallet. Ben je een handelaar ga je voor een zogenaamde hot wallet op een cryptobeurs. Wil je betalen met je crypto, iets waar BTC eigenlijk ooit voor bedoeld was, maar op het moment van schrijven op een paar uitzonderingen na nog niet echt in de praktijk gebeurd, dan is een crypto app voor op je smartphone zeker een uitkomst.

Meest populaire cryptowallets

  • Ledger Nano S (hardware wallet)
  • Trezor (hardware wallet)
  • Exodus (software, Windows, Linux en Mac OS X)
  • Mycelium (smartphone)
  • Jaxx (Android, iOS, Mac OS X, Windows, Linux, en Google Chrome extension)

Een uitgebreide handleiding over cryptowallets

  1. wat is een crypto-portefeuille
  2. wat is een privé sleutel (private key)
  3. de HD wallet
  4. de beste crypto portefeuille kiezen
  5. de verschillende soorten wallets

1. wat is een crypto-portefeuille

Zoals eerder beschreven is een crypto-portefeuille niets anders dan een programma waarmee je cryptovaluta kunt ontvangen en versturen. Een BTC portemonnee doet dat bijvoorbeeld door verbonden te zijn met de blockchain van Bitcoin. Zo’n portefeuille kan een app op een telefoon zijn, software op je PC of MAC, een beveiligde website maar ook een stukje onafhankelijke hardware.

Je zou een crypto wallet programma kunnen vergelijken met een e-mailprogramma en het verzenden en ontvangen van cryptovaluta zoals bijvoorbeeld Bitcoin kunnen zien als e-mail versturen en ontvangen. Net als bij e-mail vereist ook het ontvangen van cryptovaluta een uniek adres. Dit unieke persoonlijk adres wordt dan ook je crypto adres genoemd. Zo is het woord Bitcoin adres al goed ingeburgerd bij de meeste mensen. Zo kun je je Bitcoin adres delen met iedereen die jou BTC wil sturen.

Voorbeeld van een Bitcoin adres: 1KerUKH6g16sazreGBtwmVvscewSWk4iwN

(Een Bitcoin adres begint altijd met een 1 of een 3)

Voorbeeld van een Ethereum adres: 0xbAb770897a2de01e422Ed255443306d0E88F4500

Wat er nog aan toegevoegd moet worden is je wachtwoord. Waar je met e-mail altijd je eigen wachtwoord kunt kiezen kiest de crypto-portefeuille het wachtwoord voor jou. Dit wachtwoord wordt een privésleutel genoemd en net als bij je e-mailwachtwoord hou je deze strikt geheim!

Wel kun je je eigen wachtwoord kiezen om de portefeuille mee te beveiligen.

2. wat is een privé sleutel (private key)

Een privé sleutel is eigenlijk niets anders dan een combinatie van letters en cijfers dat fungeert als een paswoord dat toegang verleent tot je cryptovaluta. Deze geheime combinatie zorgt ervoor dat het desbetreffende netwerk weet dat de transactie geautoriseerd is door de eigenaar van de Crypto. Onthoud dus altijd dat wie in bezit is van jouw private key ook volledige controle heeft over jouw cryptovaluta!

De privé sleutel wordt ook gebruikt om jouw persoonlijke crypto adres aan te maken. Een voorbeeld hoe een Bitcoin adres aangemaakt wordt is het volgende.

  1. download een wallet op je computer of smartphone
  2. het programma (wallet) maakt een willekeurige private key aan
  3. door een wiskundige berekening op deze private key los te laten wordt er een Bitcoin adres aangemaakt.

Ook al is het adres gegenereerd door een unieke privé sleutel er is geen enkele mogelijkheid om er achter te komen uit welke combinatie van letters en cijfers deze privé sleutel bestaat. De berekening werkt namelijk maar één kant op.

In principe heeft de crypto-portefeuille maar een doel en dat is het creëren, het opslaan en het gebruiken van de private key. Je kunt eigenlijk zeggen dat dit stukje software de complexe cryptografische acties op de blockchain voor je automatiseert. Als het er goed op aankomt is het programma op zichzelf niet eens zo belangrijk, het enigste wat echt belangrijk is, is de privé sleutel.

Nog een voorbeeld, stel dat je een wallet op je laptop hebt staan en je laptop wordt gestolen of raakt defect. Echter ben je wel zo slim bent geweest om je private key ergens op een stukje papier te schrijven. Het enigste wat je dan hoeft te doen is een nieuwe crypto-portefeuille te downloaden, je privé sleutel in te voeren en je hebt weer toegang tot je Bitcoins. Je Bitcoins staan namelijk op de blockchain. Je wallet is niets anders dan een stukje software waarmee jij jouw Crypto beheert op de desbetreffende blockchain.

3. de opkomst van de HD wallet

Normaliter worden er in een crypto wallet willekeurig een paar privé / openbare adressen of private keys aangemaakt. Maar telkens wanneer er nieuwe adressen worden aangemaakt moeten er ook back-ups aangemaakt worden. Aanvankelijk hoeft dit geen probleem te zijn, maar naarmate het aantal transacties toeneemt wordt het nogal onoverzichtelijk om zoveel privé en of openbare adressen bij te houden.

Daar komt nog bij dat wanneer je als gebruiker je financiële anonimiteit hoog in het vaandel hebt staan en regelmatig crypto transacties uitvoert je nogal wat privé en openbare adressen genereert. Dat betekent nog meer back-uppen! Sommige crypto portefeuilles hergebruiken hetzelfde adres wanneer er een back-up verloren is gegaan. Dit is natuurlijk funest voor je financiële privacy. En juist die privacy is vaak een reden waarom mensen gebruik maken van Crypto.

Wat is dan een HD wallet?

HD is een afkorting voor Hierarchical Determenestic een technische term dat letterlijk vertaald hiërarchisch deterministisch betekent. Beter misschien om beknopt uit te leggen wat een HD crypto wallet doet.

Het HD mechanisme / principe genereert eigenlijk een patroon van privé en openbare adressen en bijbehorende sleutels dat niet geraden kan worden en ook geen gecompliceerde back-up nodig heeft. Alle HD-portefeuilles maken gebruik van een seed key ook wel een seed phrase genoemd bestaande uit 12 woorden. Het zijn deze 12 woorden die je moet onthouden, back-uppen en moet bewaren. In de wallet zelf kun je zoveel mogelijk openbare en privé adressen en bijbehorende sleutels aanmaken als je zelf wilt. Het enigste wat je zelf moet onthouden zijn de 12 woorden die toegang geven tot alle gegevens in je wallet.

4. hoe kies je nu de beste crypto-portefeuille

Er zijn veel verschillende soorten wallets, ieder met zijn eigen doel. Ook zijn er verschillen in het type gebruiker van desbetreffende crypto. De een wil met zijn cryptomunt boodschappen kunnen doen en snel aan de kassa betalen terwijl de ander een grote hoeveelheid Bitcoin op wil slaan omdat hij een prijsverhoging in de toekomst verwacht. Overigens kunnen beide situaties ook voor eenzelfde persoon gelden.

De ene wallet is gebruiksvriendelijker en daardoor wat minder veilig terwijl de andere wallet zeer veilig is, maar daardoor niet geschikt om snel een kopje koffie af te rekenen in een restaurant. Zo zijn er dus verschillende soorten portefeuilles voor verschillende soorten van gebruik.

Om de voor jou meest geschikte cryptowallet te kiezen moet je jezelf een aantal dingen afvragen.

  • hoe technisch ben ik onderlegd?
  • vertrouw ik op mijzelf op het veilig te houden?
  • deel ik de portefeuille met iemand anders?
  • hoe belangrijk is mijn anonimiteit?
  • welke soorten cryptovaluta wil ik opslaan?
  • neem ik de wallet mee op reis?
  • heb ik geld over voor een wallet?
  • hoeveel aan Crypto ga ik opslaan?

Aan de hand van deze vragen kun je bepalen welke crypto-portefeuille het meest geschikt is voor jouw situatie. De meest populaire wallets op dit moment staan bovenaan op deze pagina. Welke je gaat kiezen is helemaal aan jou.

Je hoeft niet per se te kiezen voor één wallet je kunt ook een combinatie van crypto-portefeuilles gaan gebruiken natuurlijk. Zo kun je de Crypto waarop je een waardevermeerdering verwacht in de toekomst veilig bewaren in een hardware wallet en, de cryptovaluta die je dagelijks gebruikt om betalingen mee te doen op je telefoon in een app of op je PC installeren.

Op deze manier riskeer je geen grote bedragen wanneer je telefoon kapot gaat of wordt gestolen en of je PC crasht.

Hieronder krijg je een gedetailleerd overzicht van de verschillende types crypto-portefeuilles en een uitgebreide beschrijving over elk type wallet.


5. de verschillende soorten wallets

Wanneer je spreekt over het opslaan van cryptovaluta worden er termen gebruikt als cold storage, warm storage en hot storage.

  • Cold storage; meest veilige manier van opslag
  • warm storage; minder veilig maar handiger
  • Hot storage; erg handig maar zeer onveilig

In dit onderdeel gaan we in op de verschillen tussen deze manieren van opslag

5.1 cold storage (koude opslag)

Met deze term wordt bedoeld dat je je Crypto opslaat zonder dat er een connectie met het internet aanwezig is. Geen verbinding met het internet betekent dat jouw cryptovaluta veilig buiten het bereik van hackers is. Voorbeelden van cold storage zijn, hardware wallets, papieren wallets en brain wallets.

5.1.1 hardware wallets

Hardware wallets zijn fysieke apparaten die je middels een USB aansluiting met je computer kunt verbinden om zo je Bitcoins of andere cryptovaluta op te slaan of te verplaatsen naar andere crypto-portefeuilles of bijvoorbeeld een beurs.

Hardware portefeuilles zijn gemaakt om de private key zo veilig mogelijk op te slaan. Ook al verbindt je je hardware wallet met een onveilige computer vol met malware dan nog is je private key veilig beschermd. Op deze manier kun je je wallet overal mee naar toenemen en op elke openbare computer aansluiten zonder bang te zijn dat je met een virus te maken krijgt. Dit aansluiten op een PC is nodig om bijvoorbeeld je Bitcoins te kunnen verplaatsen naar een ander adres op de blockchain. Hardware wallets zijn zeer veilig en ook handig in het gebruik. Het enigste nadeel is dat je ze constant bij je moet houden mocht je ten allen tijde toegang tot je Crypto willen hebben.

Ledger Nano S hardware wallet

In dit artikel vindt je een vergelijking van de meest populaire hardware cryptowallets.

5.1.2 papieren cryptowallets

Een papieren portefeuille is niets anders dan een stuk papier met daar op de private key of de seed phrase (combinatie van 12 woorden) geschreven. Alleen diegene die toegang heeft tot het stuk papier heeft toegang tot de portefeuille met daarin de cryptovaluta. Nadeel van papier is dat het snel vernietigd kan worden. Daarom is het raadzaam om meerdere kopieën van de papieren wallet te maken en op verschillende veilige plekken te bewaren.

Voorbeeld van papieren Bitcoin wallet


Dankzij de QR-code op de papieren wallet kun je eenvoudig de private key in je wallet importeren

5.2 warm wallets, crypto portefeuilles voor op je PC of telefoon

Een warm wallet verwijst naar elke vorm van een crypto-portefeuille die je op een computer of op een telefoon hebt staan. Wanneer deze aanstaat of verbonden is met het internet is er ook een kans dat een derde partij op afstand bij jouw crypto kan komen.

Om een warm wallet veilig te houden is het belangrijk om sterke paswoorden te gebruiken en de software regelmatig up te daten. Maak voor elke update wel een back-up!

Warm wallets zijn zeer populair omdat je snel en eenvoudig bij je Crypto kan komen en met minimale handelingen je cryptomunten kan versturen of ontvangen. Voor grotere bedragen die je langer wilt bewaren adviseren wij dan ook om geen warm wallets te gebruiken.

5.2.1 cryptovaluta op je telefoon beheren

Via een app kun je je private key op je smartphone bewaren. Ondanks het feit dat deze wallets onder warm storage vallen is het wel een zeer onveilige manier om je cryptovaluta te bewaren. Telefoons kunnen namelijk gestolen worden, zoek raken en kapot gaan. Zorg altijd dat je gebruik maakt van de 2FA beveiligingsmethode via de Google authenticator, dat je een back-up maakt en sterke wachtwoorden gebruikt.

Een mobiele crypto-portefeuille is zeer handig en is ontworpen om zoveel mogelijk veiligheid te bieden in een zeer onveilige omgeving. Zorg ervoor dat je nooit meer cryptovaluta opslaat dan nodig is voor dagelijks gebruik. Grotere bedragen horen altijd opgeslagen te worden in een of andere vorm van cold storage.

5.2.3 crypto-portefeuille op je computer

Dit is een populaire manier van warm storage. Door een stukje software op je computer te installeren bewaar je je private key op je PC of MAC. Zolang je er voor zorgt dat je computer niet besmet raakt met een virus of andere vorm van malware is het vrij veilig om op deze manier een deel van je Crypto op te slaan. Helaas weten we dat zeker bij het gebruik van het Windows besturingssysteem er een grote kans is dat je computer geïnfecteerd kan raken. Er zijn dan ook verschillende types virussen in de omloop speciaal ontwikkeld om dit soort crypto-wallets te kraken en je crypto-valuta te stelen.

Enkele voorbeelden van goede crypto wallets voor op je PC of MAC

Exodus; een zeer populaire crypto-portefeuille dat meer dan 95 verschillende soorten cryptovaluta ondersteund. Sommige van deze cryptomunten kun je in de Exodus wallet voor elkaar inruilen. Hoewel de Exodus wallet voornamelijk gericht was om op de desktop te draaien heeft het inmiddels een app voor de IPhone gelanceerd. Exodus is geschikt voor Windows, Linux en MAC.



Jaxx; een andere zeer populaire crypto-portefeuille voor op je desktop. De Jaxx crypto wallet draait zowel op Linux, Windows als de MAC, maar heeft ook een Chrome extensie om je Crypto in op te slaan. Verder heeft deze wallet ook apps voor op je Samsung of IPhone.

5.3 hot wallets, je crypto online bij een derde partij

Hot wallets zijn de zogenaamde web-wallets. Dit kan bij een wisselkantoor zijn zoals bijvoorbeeld coinbase.com of op een cryptobeurs waar je actief handelt in crypto-valuta. Meer over crypto beurzen of handelsplatformen vind je op de pagina handelen in cryptovaluta.

Hot wallets zijn extreem handig aangezien je in een handige dashboard in een handomdraai je Crypto kunt versturen en tijdens koerswijzigingen gelijk je crypto kunt wisselen voor andere cryptovaluta of kunt verkopen voor fiat geld.

In principe is elke site waar je online je Bitcoins of andere cryptovaluta opslaat een hot wallet. Als je bijvoorbeeld een gokje wilt wagen in een online casino en je daar je aanbetaling of je winst opslaat dan is op dat moment je Crypto in handen van een ander. Hetzelfde geldt voor debetkaarten als WIREX, waar je verschillende Crypto op op kunt slaan.

Hot wallets zijn ondanks de goede beveiliging toch het meest gevoelig voor hackers en fraudelente handelingen. Je crypto is in handen van een derde partij die zorg hoort te dragen voor de beveiliging, of ze dat goed doen ligt buiten jouw macht. Ook moet je er op vertrouwen dat deze partij goede bedoelingen heeft. Zo is in het verleden een aantal keren voorgekomen dat een beheerder van een web wallet of crypto beurs er vandoor is gegaan met grote aantallen Bitcoins.

Op de pagina cryptovaluta wisselkantoren vind je een overzicht met de meest betrouwbare wisselkantoren in Nederland en daarbuiten.

In het verleden werd er vaak gebruik gemaakt van SMS verificatie om transacties in een hot wallet goed te keuren. Dit is meerdere malen onveilig gebleken daarom wordt er vandaag de dag steeds meer gebruik gemaakt van de twee stap verificatie methode 2FA via Google’s authenticator. Ons advies is om altijd deze methode te gebruiken en een back-up te maken van je 2FA sleutel.

Nog meer soorten crypto-portefeuilles

5.4 Brain wallets

Een brain wallets oftewel een hersensportefeuille gebruiken betekent niets anders dan zelf je privé sleutel creëren en onthouden. Het lijkt een beetje op een papieren portefeuille echter ben je helemaal aangewezen op je eigen geheugen.

Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om een willekeurig gegenereerde private key te gaan onthouden. Zelfs de seed phrase die uit een combinatie van gewone woorden bestaat is vaak moeilijk te onthouden. Daarom zijn er programma’s en websites online waarin je je private key of seed phrase kunt omzetten naar een door je zelf bedachte combinatie van woorden en cijfers.

Waarschuwing: vul niet zomaar al je gegevens in op een willekeurige website!

Het gebruik van een brain wallet lijkt erg veilig, maar het is al meerdere malen gebleken dat portefeuilles die op deze manier beveiligd waren toch gehackt werden. Het is namelijk voor een hacker vrij eenvoudig om erachter te komen wat je moeders verjaardag is en wat de naam van je eerste vriendin of vriendje was.

5.5 multisig wallets

Multisig staat voor “door meerderen ondertekend”. Het is een crypto-portefeuille bestaande uit meerdere privé sleutels. Meerdere gebruikers zijn in het bezit van een private key en alvorens een transactie verzonden kan worden moet een meerderheid of iedereen die zeggenschap over de portefeuille heeft de transactie goedgekeurd hebben.

Dit is bijvoorbeeld handig wanneer drie mensen een bedrijf starten en alle drie hun Bitcoins hierin investeren. Telkens wanneer er een betaling gedaan moet worden in BTC, moeten alle drie hun goedkeuring geven door de privésleutel in te voeren in de multisig-portefeuille die de Bitcoins bevat. Op deze manier kan niemand er vandoor gaan met het geld en worden ook de transactiekosten verdeeld.

Wel is het verstandig om er niet voor te kiezen dat elke transactie goedgekeurd moet worden door iedereen die tekenbevoegd is maar om dit ten alle tijden te beperken tot een meerderheid. Mocht één iemand uitvallen om wat voor reden dan ook kan de rest toch nog bij het kapitaal in de portefeuille.

5.5 SPV portefeuilles

Sommige portefeuilles bevatten een volledige kopie van de gehele blockchain en valideren op die manier elke transactie. Naar gelang de blockchain groeit wordt deze steeds groter en neemt deze meer ruimte in beslag. Deze wallets zijn daardoor vrijwel ongeschikt om bijvoorbeeld op een mobiele telefoon te gebruiken.

SPV staat voor simplified payment verification oftwel vereenvoudigde betalingsverificatie. Wallets die gebaseerd zijn op het SPV principe bevatten niet een kopie van de gehele blockchain, maar uit enkele belangrijke stukken code hiervan. Deze stukken worden nodes (knooppunten) genoemd en in elke node staan genoeg gegevens om er zeker van te zijn dat een transactie gevalideerd kan worden.

Omdat dit soort lichte portefeuilles veel minder schijfruimte innemen zijn ze erg geschikt voor op een smartphone of een laptop met weinig schijfruimte. Vandaag de dag zijn vrijwel alle wallets SPV wallets, dit omdat door toenemend gebruik van bijvoorbeeld de Bitcoin de blockchain van deze cryptomunt steeds groter wordt.


6. back-up maken van je crypto-portefeuille

Omdat de private key of de seed phrase volledige toegang geeft tot jouw cryptovaluta is het belangrijk deze heel goed, buiten het zicht van derden te bewaren. Raak je deze kwijt dan ben je ook je Crypto kwijt. Back-ups maken is ook hier van levensbelang!

Naast het goed bewaren van je privé sleutel en seed phrase is het belangrijk om een back-up van de portefeuille te maken en dan voornamelijk van het .dat-bestand. Het .dat-bestand is het meest belangrijk stukje data van de hele portefeuille. Hierin staan namelijk jouw cryptomunten geregistreerd. Zo kun je je .dat-bestand uit een oudere versie van je wallet halen en in een nieuwere versie plaatsen zonder enige andere handeling er om heen.

Hier lees je meer over het .dat bestand.

Back-up dus altijd je .dat-bestand naar een USB stick of een externe harde schijf. Die doe je telkens nadat je een transactie heb uitgevoerd met je crypto-portefeuille.

7. je portefeuille en transactiekosten

Voor elke transactie die je uitvoert met je wallet worden er transactiekosten gerekend op de blockchain. Op wat voor manier dit gebeurt verschilt per Cryptovaluta. Bitcoin werkt bijvoorbeeld met POW. POW staat voor Proof Of Work. Des te groter het bedrag aan Crypto des te meer transactiekosten je betaald. Het bedrag wat je aan transactiekosten betaalt gaat naar de miner die jouw transactie meeneemt in het block wat hij op dat moment laat berekenen. Meer over minen en POW vind je op de pagina minen.

De hoogte van de transactiekosten op het Bitcoin netwerk kun je trouwens zelf bepalen en hoeft niet altijd af te hangen van de hoeveelheid aan Bitcoins dat je wilt verplaatsen. Wil je bijvoorbeeld snel een betaling verrichten kun je er voor kiezen om meer te betalen. Miners kiezen dan eerder voor jouw transactie om mee te nemen aangezien deze meer oplevert.

Er zijn geen vaste bedragen of percentages vastgesteld voor de transactiekosten op de Bitcoin blockchain en de hoogte hangt dan ook af van verschillende factoren. Een ervan is hoe druk het is op het netwerk op dat moment. Des te meer transacties er staan te wachten des te hoger de transactiekosten. Miners geven dan voorrang aan de hoogste bieder.

8. je digitale portefeuille en virtuele zakkenrollers

Net als je portemonnee die je in je achterzak bewaart gerold kan worden door een zakkenroller kan er ook ingebroken worden in je digitale crypto-portefeuille.

8.1 nep wallets en hackers

Hackers bieden soms crypto-portefeuilles aan die lijken op een echte wallet, maar niets anders zijn dan programma’s zo geprogrammeerd dat zodra jij je cryptovaluta overplaatst naar deze wallet je ze ook per direct kwijt bent. Download dan ook altijd alleen crypto-portefeuilles van sites waarvan je zeker bent dat ze legitiem zijn.

Verifieer altijd de bron voor je een wallet download!

Er zijn zelfs gevallen bekend van wallets in de appstore van Google waar crypto-portefeuilles werden aangeboden die niets anders waren dan programma’s om cryptovaluta te stelen. Download dan ook nooit een onbekende wallet die vrijwel niemand gebruikt.

8.2 aangepaste hardware wallets

Hetzelfde geldt voor hardware crypto-portefeuilles. Ook deze hardware wallets kunnen aangepast zijn door een hacker met de bedoeling om jouw cryptovaluta te stelen. Zodra je deze wallet aansluit op het internet verplaatst een programma binnen enkele seconden al jouw Bitcoins naar een onbekend adres.

  1. koop nooit een tweedehandse hardware wallet!
  2. koop alleen hardware wallets bij betrouwbare aanbieders!
  3. een hardware wallet wordt altijd verzegeld afgeleverd!

Hou er rekening mee dat de wallet de seed phrase aan dient te maken. Wordt de hardware wallet geleverd met bijvoorbeeld een papier met daarop al een seed phrase geschreven dan betekent dat iemand anders je voor was.

Betrouwbare winkels in Nederland waar je veilig een hardware wallet kunt kopen zijn bijvoorbeeld Coolblue.nl en BOL.com

De ledger Nano S bij Coolblue

De Trezor bij Bol.com

De Trezor T bij Bol.com

9. nawoord

Zoals je hebt kunnen lezen op deze pagina bestaan er veel verschillende manieren om je cryptovaluta op te slaan. Van veilige ietwat onhandige crypto-portefeuilles tot zeer onveilige, maar zeer snelle hot wallets.

De keuze is geheel aan jou welke je gaat gebruiken. Wij hopen dat we door deze handleiding samen te stellen de keuze wat vereenvoudigt hebben.


Deel dit artikel met anderen.