Ethereum

Ethereum is een gedecentraliseerde, op zichzelf staande economie voor transactionele berekening en gerelateerde gegevens.

Ethereum is een open source, openbaar, blockchain-gebaseerd distributed computing-platform met slimme contract (scripting) functionaliteit. Het biedt een gedecentraliseerde Turing-complete virtuele machine, de Ethereum Virtual Machine (EVM), die scripts kan uitvoeren met behulp van een internationaal netwerk van openbare knooppunten. Ethereum biedt ook een cryptocurrency-token (munt) genaamd “ether”, dat kan worden overgedragen tussen accounts en kan worden gebruikt om deelnemersknooppunten te compenseren voor uitgevoerde berekeningen. “Gas”, een mechanisme voor interne transactieprijzen, wordt gebruikt om spam te verminderen en middelen toe te wijzen aan het netwerk.

Ethereum werd eind 2013 voorgesteld door Vitalik Buterin, een cryptocurrency onderzoeker en programmeur. In 2016, als gevolg van de ineenstorting van het DAO-project, werd Ethereum opgesplitst in twee afzonderlijke blockchains – de nieuwe afzonderlijke versie werd Ethereum (ETH) en het origineel ging verder als Ethereum Classic (ETC).

Geschiedenis

Ethereum werd eind 2013 beschreven in een white paper van Vitalik Buterin,  met als doel decentrale applicaties te bouwen.  Buterin had betoogd dat Bitcoin een scripttaal nodig had voor de ontwikkeling van toepassingen. Omdat hij geen overeenstemming kon bereiken, stelde hij voor een nieuw platform te ontwikkelen met een meer algemene scriptingtaal.

Gedecentraliseerd
Ethereum is gedecentraliseerd. Het is een openbare blockchain die een gedecentraliseerd consensusmechanisme gebruikt – momenteel een bewijs van arbeid (PoW). Als peer-to-peernetwerk vertrouwt Ethereum op individuele actoren, knooppunten genoemd, om gegevens over het netwerk op te slaan en door te sturen. De knooppunten op het platform leiden het platform op een volledig gedecentraliseerde manier. Een enkel knooppunt of een groep knooppunten die minder dan 51% van het netwerk vertegenwoordigt, kan de integriteit van het netwerk niet aanvallen en het netwerk vertrouwt niet op één knooppunt of reeks knooppunten om geldig te blijven werken en zoals verwacht.

Op zichzelf staand
Ethereum is op zichzelf staand. Ethereum als protocol houdt zich volledig bezig met Ethereum. De valuta is Ether, de transacties hebben te maken met en worden aangedreven door die valuta, en de transacties in die valuta wijzigen de status van de Ethereum-blockchain.

Economie
In wezen is Ethereum een ​​economie, zowel gedecentraliseerd als op zichzelf staand. Services worden onder een gedefinieerde reeks regels voor Ether ingewisseld.

Gedecentraliseerd en een economie
Ethereum is een gedecentraliseerde economie. De economische regels waarmee het netwerk werkt (bijvoorbeeld uitgifte, eigendom, enz.) Kunnen niet door één bron worden gemanipuleerd. Ze werden in gang gezet door de initiële software en de initiële status (het genesisblok) en kunnen alleen worden gewijzigd als en wanneer de knooppunten tot een algemene consensus komen. Een gedecentraliseerde economie is in zekere zin fraudebestendig of op zijn minst extreem fraudebestendig. Hoewel toegegeven een veel eenvoudigere economie, biedt Ethereum veel sterkere garanties over de regels van de economie dan een traditioneel gereguleerde economie.

Zelfstandig en economie
Ethereum is dus een op zichzelf staande economie. De Ethereum-economie wordt uitgevoerd met Ether en voor Ether. Wanneer we kijken naar alleen het valuteaspect van Ethereum, werkt Ether zowel als de stimulans voor de knooppunten om het gedistribueerde grootboek te bouwen, als ook de valuta waarmee het grootboek te maken heeft. Het is gedeeltelijk van dit circulaire onderdeel van de valuta waarmee de waarde van alle blockchains komt.

De knooppunten worden in Ether betaald om het netwerk van Ether te bouwen en te beveiligen.

Transactionele berekening en gerelateerde gegevens
Ethereum is een economie voor transactionele berekening. Het Ethereum-protocol beschrijft een set berekeningsregels. Portefeuilles, zowel door de gebruiker gecontroleerd als door codes bestuurd (slimme contracten), kunnen alleen via transacties met elkaar communiceren of op een andere manier communiceren: door berichten te verzenden. Berichten (transacties) geven informatie door tussen ingekapselde programma’s (portefeuilles) en de status van de afzonderlijke programma’s wordt bijgewerkt volgens de reeks regels die aan dat programma zijn gekoppeld.

Naar gebruikersportefeuille
In het eenvoudigste geval wordt een bericht verzonden naar een door de gebruiker gecontroleerde portefeuille. Voor onze doeleinden hebben portals die door gebruikers worden beheerd slechts één gegeven aan zich toegewezen: waarde opgeslagen in ether. De berekening rond deze transactie wordt vastgesteld door het protocol. Het verhoogt simpelweg de waarde van de ontvanger en verlaagt de waarde van de afzender met het transactiebedrag. Deze berekening is alleen geldig en is opgenomen in de blockchain als de afzender genoeg ether heeft om die hoeveelheid te dekken.

Naar Smart Contract
Het complexere geval is dat een bericht wordt verzonden naar een slim contract. Bij verzending naar een gebruikersportefeuille is de payload van het bericht gewoon een hoeveelheid ether. Bij het verzenden naar een slim contract is de payload van het bericht een optionele hoeveelheid ether, een functie om een ​​beroep te doen op het smartcontract en gegevens om in die functie over te gaan. De berekening rond deze transactie wordt gedicteerd door het programma dat is opgeslagen in het slimme contract. De functie wordt uitgevoerd met de ether en de gegevens. De functie kan de status van het slimme contract bijwerken en kan verdere transacties naar andere portefeuilles initiëren.

The Economics of Computation
Nodes lossen transacties en update-status op voor een vergoeding. Deze vergoeding houdt verband met de complexiteit van de taak, gas, gecombineerd met de marktprijs voor complexiteit. Als de afzender niet genoeg ether heeft om een ​​verzonden transactie te dekken, wordt de transactie niet opgenomen in de blockchain. Als de afzender geen hoog genoeg tarief instelt voor de complexiteit van de taak, wordt de transactie niet opgenomen in de blockchain.

Er worden vergoedingen betaald aan de knooppunten om de oplossing van transacties te stimuleren. Nodes lossen deze transacties op door de bijbehorende berekening uit te voeren en de toestand van de blockchain bij te werken. De knooppunten kunnen deze transacties alleen oplossen door de regels van het protocol te volgen en de geldigheid van de resolutie van transacties wordt gecontroleerd door alle knooppunten in het Ethereum-netwerk. We hebben dus een reeks regels voor computationele transacties en een gedecentraliseerde economie voor het oplossen van die transacties.

Algemene economie bovenaan
Wat betekent “een gedecentraliseerde, op zichzelf staande economie voor transactionele berekening”? Kortom, het biedt een infrastructuur voor het definiëren van een algemene gedecentraliseerde economie. De regels en de economie van de gedecentraliseerde transactionele berekening aan de basis geven aanleiding tot een gedecentraliseerde applicatielaag bovenop.

Welke applicaties worden er bovenop gebouwd? De gemeenschap heeft al enkele ideeën: voorspellingsmarkten, gedecentraliseerde organisaties, gedecentraliseerde opslag en computers, enz. Maar dit is een geheel nieuwe manier van organiseren en interactie. Tot nu toe heeft de mensheid nooit echt gedecentraliseerd kunnen opereren, dus verwacht het onverwachte.

Deel dit artikel met anderen.