Hoeveel Bitcoin pinautomaten er precies zijn wereldwijd is moeilijk vast te stellen aangezien er gemiddeld 5 per dag bijkomen. Echter op dit moment is de totale schatting van Bitcoin ATM’s iets minder dan 5.000 waarvan er een 25 in Nederland staan.
Hoe werkt een Bitcoin pinapparaat nu precies?
De meeste Bitcoin pinautomaten bieden alleen de mogelijkheid om BTC te kopen en kun je er nog geen Bitcoins inwisselen vaar fiatgeld. Het werkt ongeveer als een machine waar je vroeger snoep of cola uithaalde. Je stopt er een bankbiljet in en de machine stort dit bedrag dan op je Bitcoin-adres. Alhoewel er wel machines bestaan die munten accepteren zijn de meeste van deze apparaten ingericht om alleen bankbiljetten aan te nemen.
Waar de meeste snoepautomaten tegenwoordig alleen nog maar de mogelijkheid bieden om je zakje chips af te rekenen met je pinpas accepteren juist de Bitcoin pinautomaten cash geld in de vorm van bankbiljetten. Aangezien anonimiteit belangrijk is in de cryptovaluta wereld kun je niet verwachten dat er gebruik gemaakt wordt van een pinpas. Dit zou in de toekomst wanneer crypto veel meer mainstream is geworden wel eens kunnen veranderen. Maar voorlopig is cash nog steeds king bij de automaten.
Gebruik maken van een Bitcoin pinautomaat
Voordat je Bitcoins kunt pinnen zou je eerst een BTC pinautomaat in je buurt moeten vinden en vaststellen wat voor type automaat het is. Op de site van coinatmradar vind je een lijst met welke soort pinapparaat je waar kunt vinden; coinatmradar.com.
Op dit moment zijn er rond de 30 verschillende types cryptovaluta pinautomaten van ongeveer een 20 verschillende fabrikanten in omloop. Afhankelijk van de fabrikant heeft elke machine zijn eigen proces van kopen, verkopen of beide. Voor een gemiddelde crypto enthousiast kan het gebruik van deze machines best verwarrend zijn zeker gezien de verschillen in bediening van automaat tot automaat.
Bitcoins kopen bij een automaat
- Verificatie stap (vaak optioneel en verschilt per machine)
- Bitcoin adres opgeven (optioneel want kan op dat moment door de machine aangemaakt worden en uitgeprint of gemaild worden naar de donateur. Advies is echter om je eigen BTC adres bij je te hebben)
- Geld in machine storten (meestal bankbiljetten)
- Storting bevestigen (je Bitcoin adres bevestigen waar het geld op gestort dient te worden)
Bitcoins verkopen bij een automaat
- Verificatie stap (soms optioneel, maar vaak wel nodig wanneer je Bitcoins verkoopt. De exploitant van de machine verlangt dat je je identificeert, op wat voor manier dat gebeurt kan per apparaat verschillen)
- Je BTC verzenden naar de QR code opgegeven door de machine
- Afhankelijk van de instellingen ontvang je bij kleine bedragen gelijk contant geld uit de machine. Bij grotere bedragen krijg je eerst een voorlopige tegoed code terwijl je wacht op de gebruikelijke transactie bevestigingen op de BTC blockchain (meestal is één bevestiging voldoende) voordat je in cash uitbetaald wordt.
Ondanks dat dit de stappen zijn die min of meer op elke machine genomen moeten worden kan het per apparaat verschillen wat de exacte volgorde is. Sommige machines voegen extra stappen toe.
Andere crypto pinnen naast BTC?
In het begin waren er alleen pinautomaten waar je de populaire Bitcoin kon pinnen echter kwamen daar al snel andere populaire cryptomunten bij zoals Ether, Dash en Monero.
Waar kan ik dan in Nederland Bitcoin pinnen?
Op de site coinatmradar.com kun je zien waar je in Nederland en in de rest van de wereld Bitcoin kunt pinnen.
Conclusie
Gezien het feit dat er machines bestaan waar je betrouwbaar Bitcoins kunt pinnen of zelfs kunt storten is het duidelijk dat cryptovaluta de toekomst is. Wat betreft Nederland staan de meeste van deze machines nog in de randstad, echter is het een kwestie van tijd voordat ze ook elders in het land geplaatst zullen worden.